Lidar nedir?

29
Lidar nedir?

LIDAR (Light/Laser Detection and Ranging-Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini)

LIDAR, “Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” anlamına gelen “Light/Laser Detection and Ranging” sözcüklerinin kısaltmasıdır ve gayet basit bir çalışma prensibine sahiptir.

En yalın haliyle; lazer ışınlarını kullanarak, nesnelerin uzaklığını ölçmeye yarayan bir teknolojidir. Işık hızında çalışması dolayısıyla ölçüm yaptığı alanı çok hızlı bir şekilde, yüksek doğrulukla ölçebilmektedir.

LIDAR teknolojisinin RADAR’a (Radio Detection and Ranging-Radyo Frekans Tespiti ve Uzaklık Tayini) kıyasla sağladığı avantajlardan ilki, lazer ışınlarının kısa dalga boyuna sahip olması sayesinde oluşturduğu sayısal modellerin çözünürlüğünün daha yüksek olması ve bu nedenle küçük nesneleri tespit etmekte çok daha iyi bir seçim haline gelmesidir. Piyasada aktif satışı yapılan lazer tarayıcılara bakınca kullandıkları dalga boyu 810 nm ile 1540 nm arasında değişmektedir. Diğer bir önemli avantajı ise, güçlü bir hassasiyete sahip olması sayesinde bir nesnenin 3 boyutlu görüntüsünü tam olarak oluşturabilmesidir. Özetle, kısa menzilli uzaktan algılama çalışmalarında LIDAR, RADAR’a kıyasla çok daha yüksek doğruluğa sahip sonuçlar verebilmektedir.

Fakat LIDAR teknolojisinin de dezavantajlı olduğu noktalar vardır. Örneğin, LIDAR teknolojisi RADAR’a kıyasla oldukça pahalıdır. Hatta bu, LIDAR’ın en önemli dezavantajıdır diyebiliriz. Diğer bir olumsuz özelliği ise, kullandığı teknolojinin gece veya kötü hava şartlarında, RADAR’a kıyasla çok daha sınırlı bir kullanıma sahip olmasıdır. Son olarak ise, RADAR teknolojisine kıyasla daha yüksek çözünürlükte veri elde edebiliyor olsa da lazer ışınları radyo dalgalarına göre daha kısa mesafelere ulaşabilirler ve bu yönüyle büyük ölçekli çalışmalarda ve kullanımlarda (örneğin, gemicilikte) RADAR teknolojisi daha kullanışlıdır diyebiliriz.

Otonom Araçlarda LIDAR Otonom araçların, etrafındaki binalarla, arabalarla veya canlılarla olan uzaklığını 200 metreye kadar belirleyerek aracın güvenli bir şekilde yol alabilmesini sağlar. Yani, bir nevi aracın gözü olarak işlev görmektedir. Öyle ki, sadece birkaç santimetrenin ayrıntısını bile 100 metre uzaklıktan tespit edebilir!

Robotik Kullanımda LIDAR Otonom araçlardaki kullanımına çok benzer olarak, yine bulunduğu robotun adeta gözü gibi çalışır ve yüksek hızda çalışıyor olması sayesinde robotların çevreleriyle anlık olarak etkileşime girebilmesine olanak sağlar. Hem bu yönü, hem de yüksek çözünürlükte veri elde edebiliyor oluşu onu, robotik alanındaki çalışmalar için çok önemli bir yerde tutar.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın